Skutečně zdravá škola zve pracovníky školních jídelen, pedagogy mateřských, základních škol na vzdělávací seminář zdarma Jak na zdravější a udržitelnější stravování ve škole.
Zveme vás na vzdělávací seminář Jak na zdravější a udržitelnější stravování ve škole
Zveme pracovníky školních jídelen, pedagogy mateřských, základních a středních škol (EVVO, příprava pokrmů, člověk a zdraví, člověk a příroda) na vzdělávací seminář Jak na zdravější a udržitelnější stravování ve škole.
Proč bych se měl/la účastnit: Lektorka představí nejnovější vědecké poznatky o problematice stravování předškolních a školních dětí. Představí opatření, nástroje a možností, jak přiblížit žákům pestré, vyvážené a udržitelné školní stravování. Nabídne podněty ve formě praktických nástrojů pro zavádění změn v praxi školních jídelen, počínaje novým pojetím receptu, jídelníčku a aktivního učení. Cena: zdarma Doklad: Každý účastník obdrží Doklad o absolvování školení Občerstvení: Drobné občerstvení zajištěno
Školení proběhne v 8 městech České republiky. Místa, termíny a registraci najdete níže pod programem.
Program školení Školení trvá 6 hodin s přestávkami
Potravinové preference Postupy a techniky přípravy pokrmů, které zvýší oblibu potravin ve školním stravování a zabrání jejich odmítání, počínaje lepším pochopením fungování potravinových preferencí dětí.
JAK A PROČ VNÍMÁME: Smysly, kuchyně a vývoj; Jak fungují naše smysly
OD JEDNOTLIVCE KE SPOLEČNOSTI: Od neofobie k potěšení; Sociokulturní rozdíly
VĚDA O POTRAVINÁCH JAKO PROSTŘEDEK PŘIJATELNOSTI: Proč vědecká kuchyně; Senzorické hodnocení a přijatelnost
PÁROVÁNÍ PRO POTĚŠENÍ: Barva, tvar a vzhled; Textura při vaření; Příchutě
POSTUPY UCHOVÁVÁNÍ: Konzervace potravin; Vaření z vlhkého na suché teplo; Sušení; Nálevy, extrakty a marinády; Kvašení; Polotovary a jejich použití
DESIGN POKRMU: Kreativní matrice pokrmu; Struktura receptu
Postupné vystavování a oběhové vaření
Způsob sestavování jídelníčků při postupném vystavování zdravější a udržitelnější stravě a uplatňování zásad oběhového hospodářství (cirkulárního hospodářství) při nakládání se surovinami, aby se zabránilo plýtvání potravinami.
SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP K UDRŽITELNOSTI: Systémové myšlení jako nástroj pro prolomení složitosti;
VÝŽIVA A WELLNESS: Výživa a jedno zdraví; Jídlo jako vztah
ENVIRONMENTÁLNÍ UDRŽITELNOST: Agroekologické přístupy pro udržitelný zemědělství a potravinové systémy; Přechod na bílkoviny; Plýtvání potravinami ve školních jídelnách
SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKŮ: Cykličnost jako provozní rámec; Čistý, krátký, dlouhý, kaskádový cyklus; Sladění surovin, procesů a technologií; Strategie pro postupné vystavování; Udržitelný a zdravý jídelníček
Aktivní učení
Jak a proč využít školní stravování jako vzdělávací modul pro učení chutí a zlepšení potravinové gramotnosti.
POTRAVINOVÁ GRAMOTNOST PROSTŘEDNICTVÍM ZKUŠENOSTÍ: Koevoluce a vzdělávání pro udržitelné potraviny a výživu; Kultura stravování a ochrana životní prostředí: úloha vzdělávání; Vaření jako vzdělávací a koevoluční činnost; Kuchař jako učitel; Celoškolní přístup ke stravování
AKTIVNÍ UČENÍ A PŘÍMÉ ZKUŠENOSTI: Jak se učíme? Vzdělávání příští generace; Prostředí k učení; Praktické učení – školní kuchyňka; Samostatné rozhodování a aktivní role dítěte