Konferenci pořádá Skutečně zdravá škola. Plýtvání potravinami je zásadní problém, který nás stojí miliardy korun ročně. V českých školních jídelnách se ročně nedojí a vyhodí 48 000 tun pokrmů...
Pro koho: vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, vedoucí a pracovníky školních jídelen, zřizovatele škol, MAS, tvůrce politik a další.
Proč toto téma: Plýtvání potravinami je zásadní problém, který nás stojí miliardy korun ročně. V českých školních jídelnách se ročně nedojí a vyhodí 48 000 tun pokrmů. Je to přibližně 120 gramů na dítě denně. Přitom v některých evropských zemích je to násobně méně. Jak je to možné? A co s tím můžeme dělat?
Proč bych se měl účastnit: dozvíte se aktuální údaje o plýtvání v českých, slovenských a dalších evropských zemích, představíme vám možnosti, jak plýtvání omezit, například zavedením výdeje pokrmů bufetovým systémem, jak děti vzdělávat o problematice, jak zbytky využívat na tvorbu kompostu nebo jak nedojedené pokrmy darovat potřebným. Na příkladech ze škol ukážeme, že s plýtváním lze něco dělat, dozvíte se konkrétní návody, jak na to.
Registrační formulář ZDE
15:00 – 15:05 Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.
15:05 – 15:15 Kolik jídla a proč se v českých a evropských školních jídelnách vyhazuje? Tom Václavík, Skutečně zdravá škola
15:15 – 15:20 Kolik jídla se nedojídá a vyhazuje ve slovenských školních jídelnách – výsledky průzkumu, Eva Blaho, Skutočně zdravá škola
15:20 – 15:35 Miluji jídlo, neplýtvám – výzva pro školy na snižování plýtvání, návod na audit plýtvání v jídelně, Zdeňka Trummová, lektorka, Skutečně zdravá škola
15:35 – 15:55 Jak využít zbytky z jídelny a kuchyně hospodárně díky elektrickým kompostérům – ušetříme za odvoz a vytvoříme kompost na zahradu, Kristýna Mrkvičková – expertka na kompostování, Kokoza
Prezentace se zaměřuje na výzvu, s níž se školy a školní jídelny běžně potýkají: plýtvání jídlem a nesprávným nakládáním s gastroodpadem. Naším cílem je poskytnout ucelený pohled na uzavřený cyklus jídla ve školách a představit možnosti efektivního zpracování odpadu z kuchyní a jídelen.
V průběhu této prezentace se budeme věnovat následujícím klíčovým bodům:
Účastníci získají základní povědomí o výzvě plýtvání jídlem a jeho dopadech, a především konkrétní rady a tipy, jak aktivně předcházet vzniku potravinového odpadu ve školních jídelnách. Zpracování gastroodpadu se stane nejen ekologicky ohleduplným krokem, ale také příležitostí k úspoře zdrojů a snížení ekologické stopy školy.
15:55 – 16:15 Problematika darování zbylých hotových pokrmů ze školních jídelen a podrobné měření potravinového odpadu v ZŠ v Praze, Denisa Rybářová a Anna Strejcová ze Zachraň jídlo
16:15 – 17:30
Příklady z praxe škol: