Menu
Městys Lhenice
Lhenice

Online konference Jak předcházet plýtvání potravinami ve školních jídelnách

Kdy: 27. 11. 2023 15:30 - 17:30

Konferenci pořádá Skutečně zdravá škola. Plýtvání potravinami je zásadní problém, který nás stojí miliardy korun ročně. V českých školních jídelnách se ročně nedojí a vyhodí 48 000 tun pokrmů...

Typ akce: ostatní (konference)

Pro koho: vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, vedoucí a pracovníky školních jídelen, zřizovatele škol, MAS, tvůrce politik a další.

Proč toto téma: Plýtvání potravinami je zásadní problém, který nás stojí miliardy korun ročně. V českých školních jídelnách se ročně nedojí a vyhodí 48 000 tun pokrmů. Je to přibližně 120 gramů na dítě denně. Přitom v některých evropských zemích je to násobně méně. Jak je to možné? A co s tím můžeme dělat?

Proč bych se měl účastnit: dozvíte se aktuální údaje o plýtvání v českých, slovenských a dalších evropských zemích, představíme vám možnosti, jak plýtvání omezit, například zavedením výdeje pokrmů bufetovým systémem, jak děti vzdělávat o problematice, jak zbytky využívat na tvorbu kompostu nebo jak nedojedené pokrmy darovat potřebným. Na příkladech ze škol ukážeme, že s plýtváním lze něco dělat, dozvíte se konkrétní návody, jak na to.

Registrační formulář ZDE 

Program:

15:00 – 15:05 Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

15:05 – 15:15 Kolik jídla a proč se v českých a evropských školních jídelnách vyhazuje? Tom Václavík, Skutečně zdravá škola

15:15 – 15:20  Kolik jídla se nedojídá a vyhazuje ve slovenských školních jídelnách – výsledky průzkumu, Eva Blaho, Skutočně zdravá škola

15:20 – 15:35  Miluji jídlo, neplýtvám – výzva pro školy na snižování plýtvání, návod na audit plýtvání v jídelně, Zdeňka Trummová, lektorka, Skutečně zdravá škola

15:35 – 15:55  Jak využít zbytky z jídelny a kuchyně hospodárně díky elektrickým kompostérům – ušetříme za odvoz a vytvoříme kompost na zahradu, Kristýna Mrkvičková – expertka na kompostování, Kokoza

Prezentace se zaměřuje na výzvu, s níž se školy a školní jídelny běžně potýkají: plýtvání jídlem a nesprávným nakládáním s gastroodpadem. Naším cílem je poskytnout ucelený pohled na uzavřený cyklus jídla ve školách a představit možnosti efektivního zpracování odpadu z kuchyní a jídelen.

V průběhu této prezentace se budeme věnovat následujícím klíčovým bodům:

  1. Správné nakládání s odpady: Jak efektivně separovat organický odpad z kuchyně a jídelny a jaký význam to má pro životní prostředí.
  2. Životní cyklus odpadu: Jaký je osud potravinových zbytků, poté co je vyzvedne svozová firma? Jak můžeme omezit množství odpadu a co se s ním děje po jeho vyvození?
  3. Využití elektrických kompostérů: Představení moderních technologií pro zpracování organického odpadu a možnosti, jakými mohou školy využít elektrické kompostéry ke snížení množství odpadu.
  4. Příklady dobré praxe: Inspirativní příklady škol, které úspěšně implementovaly opatření ke snížení plýtvání jídlem a efektivnímu nakládání s gastroodpadem.

Účastníci získají základní povědomí o výzvě plýtvání jídlem a jeho dopadech, a především konkrétní rady a tipy, jak aktivně předcházet vzniku potravinového odpadu ve školních jídelnách. Zpracování gastroodpadu se stane nejen ekologicky ohleduplným krokem, ale také příležitostí k úspoře zdrojů a snížení ekologické stopy školy.

15:55 – 16:15  Problematika darování zbylých hotových pokrmů ze školních jídelen a podrobné měření potravinového odpadu v ZŠ v Praze,  Denisa Rybářová a Anna Strejcová ze Zachraň jídlo

16:15 – 17:30

Příklady z praxe škol:

  • Audit zbytků ze školní jídelny, Ivana Karlová, pedagog, Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
  • Audit zbytků ze školní jídelny, Hana Halodová, Základní škola Ludgeřovice
  • Nejsme plejtváci - vzdělávací aktivity s dětmi v mateřské škole, Markéta Brunclíková, učitelka, Základní a mateřská škola Petrovice
  • Komunikace jako prevence plýtvání, Filip Drgoň, vedoucí provozu kuchyně, Základní a Mateřská škola Magic Hill, Říčany u Prahy

Další informace

Časová náročnost

Doba trvání: 120 minut
Zdroj: MAS Rozkvět, z.s.
Datum vložení: 8. 11. 2023 13:33
Datum poslední aktualizace: 8. 11. 2023 13:38
Autor: Správce Webu

Aktuálně

Univerzální překladač

Překlad (translations)

GObec

GObec

Munipolis

MUNIPOLIS

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
4
15 17 18
19 21
26 27 28 30

Datová schránka

Datová schránka