Kromě bylinkových čajů bude v nápojové nabídce také jablečný mošt, který si bratři vyrábí vlastnoručně. Sladká tečka je
zatím „překvapení“….
Receptury má klášterní kuchyně běžně v repertoáru, současně jsou tyto kulinářské
„drobnosti“ jsou inspirovány historickými recepty z cisterciáckých klášterů ve střední Evropě
– a vyzkoušeny frekventanti kurzů „ Křížem krážem klášterem“ (Vyšší Brod) nebo „ Malý
masterchef“ (Žďár nad Sázavou), studenty odborných škol i gastronomickými provozy.
Typické je také použití tradičních surovin produkovaných přímo v místě – zde Cisterciáckým
opatstvím Vyšší Brod, především z vyhlášeného chovu ryb - nebo zemědělci v blízkém okolí.
Nejen použité receptury obdrží také návštěvníci této akce nebo na zářijových Dnech
evropského dědictví v klášteře Vyšší Brod.
Kapacita akce omezena.
25. června 2025 od 12,30 do 14 hodin, Cisterciácké opatství Vyšší Brod.
Akce je součástí projektu „ Kulinářské dědictví cisterciáků ve střední Evropě“,
podpořeného z Programu Kreativní Evropa.
Návštěvníci akce mohou současně získat informace o evropské síti cisterciáckých klášterních
krajin CISTERSCAPES, která získala označení Evropské dědictví (European Heritage Label/
EHL) a připravovaném návštěvnickém centru a nových turistických trasách, které v regionu
spolupráce Vyšší Brod- Zwettl –Zďár nad Sázavou aktuálně vznikají s podporou Programu
Interreg ATCZ a zavedou návštěvníky třeba právě k původním hospodářským statkům
kláštera (tzv. grangiím) a nebo rybníkům, kde Cisterciácké opatství Vyšší Brod i v současnosti
chová pstruhy, siveny nebo kapry.